Nizozemska: Eritrejske „izbjeglice“ odlaze na odmor u matičnu zemlju nakon što dobiju azil

© AFP
© AFP

Prijevara po pitanju „izbjeglištva“ još jednom je potvrđena nakon što je ustanovljeno da Eritrejci koji žive u Nizozemskoj uredno odlaze na odmor u matičnu zemlju nakon što su tvrdili da iz nje bježe zbog „straha za vlastite živote.

Gradski vijećnik Rotterdama, Michel van Elck, izjavio je kako eritrejski imigranti iz tog grada redovno odlaze u svoju matičnu zemlju nakon što dobiju azil. Njegov komentar objavljen je na službenim stranicama njegove stranke Leefbaar Rotterdam.


Widget not in any sidebars

To je besramni proces i on umanjuje vjerodostojnost azilantske politike kada tražitelji azila kojima su dane dozvole za ostanak potom odu na odmor u zemlju iz koje potječu,“ rekao je vijećnik.

Van Elck je ukazao da samo u Rotterdamu postoji nekoliko putničkih agencija koje su posvećene isključivo organiziranju odmora u Eritreji, zemlji koja je navodno preplavljena terorom i sukobima.

Agencija Red Sea Travel je zlatni rudnik kada su u pitanju odmori u Eritreji,“ objasnio je von Elck.

Na web stranici ove agencije navedeno je kako pored letova prema Eritreji također organiziraju razne događaje za eritrejsku zajednicu te čak imaju i trgovinu s eritrejskim proizvodima.

Eritreju su također opisali kao „sunčanu destinaciju koja je smještena na obali istočne Afrike, gostoljubivu, avanturističku i sigurnu zemlju gdje možete uživati u punom odmoru.

Van Elck je pojasnio da se svakog ljeta „prodaju tisuće karata Eritrejcima koji odlaze u posjeti obiteljima,“ dodavši da „brojke dostupne od eritrejskih vlasti pokazuju kako 66.000 Eritrejaca iz cijelog svijeta svake godine dolazi tijekom ljetnih praznia.

Van Elck ima želju pregledati podatke spomenutih agencija, kako bi se vidjelo koliko i kojih točno „izbjeglica“ odlazi u tu zemlju iz koje su navodno pobjegli zbog ratnih sukoba.

Mala provjera u popisu tvrtke trebala bi dati uvid u to tko je ljetovao u njihovoj ‘nesigurnoj zemlji’, a sve eritrejske ‘izbjeglice’ koje su to učinile morale bi vratiti dozvole za ostanak,“ izjavio je.

Što se mene tiče, ti azilantski prevaranti mogu još jednom spakirati svoje kofere, ali ovog puta na jednosmjerni put u Eritreju,“ zaključio je van Elck.

Autor: Tribun