Nizozemska: Eutanazija čini 4,5 posto smrtnih slučajeva

© ETIENNE ANSOTTE/AFP/Getty

Eutanazija je postala uobičajeni način umiranja u Nizozemskoj, što je dovelo do toga da ovaj oblik umiranja čini 4,5 posto uzroka smrti u toj zemlji. Istražitelji tvrde da zahtjevi dolaze u sve većem broju i od onih koji nisu smrtno bolesni.

Godine 2016., Nizozemska je bila prva zemlja u svijetu koja je zakonski odobrila liječnicima da pomognu pacijentima da umru. Zakonski je odobrena eutanazija, ali pomaganje u samoubojstvu putem liječničkih recepata za smrtonosnu dozu pojedinih lijekova.

Iako su se ove metode primjenjivale uglavnom za teško oboljele pacijente koji su živjeli u agoniji, to nikad nije bilo nužno pravilo.

Istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Medicine, zansovano je na 25-godišnjem promatranju i ispitivanju liječnika.

Ovo istraživanje pokazalo je da je 1990., kada je takav postupak još uvijek bio ilegalan, 1,7 posto smrtnih slučajeva bilo ostvareno putem eutanazije ili potpomognutog samoubojstva. Ta brojka 2015. popela se na 4,5 posto. Velika većina, 92 posto, imala je pritom ozbiljne bolesti, dok su ostali imali zdravstvene probleme povezane sa starosti, poput demencije ili drugih psihičkih problema. Više od trećine njih bili su stariji od 80.

Međutim, javilo se i povećanje broja osoba koje nisu smrtno bolesne.

Kada potpomognuto umiranje postaje sve više normalna opcija za završetak života, javlja se rizik da će ljudi sve više težiti da pitaju za nju,“ tvrdi Agnes Van der Heide, autorica istraživanja.

Scott Kim, bioetičar pri Nacionalnom zdravstvenom institutu u SAD-u, izjavio je: „To su stari ljudi, koji možda imaju zdravstvenih problema, ali niti jedan od njih nije prijetnja po život. Oni su stari, ne mogu se kretati, njihovi prijatelji su umrli, a djeca ih više ne posjećuju. Smatramo li da je za njih još uvijek vrijedno živjeti?

Eutanazija je legalna još u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji i Luksemburgu, dok je potpomognuto samoubojstvo dopušteno u Njemačkoj, Švicarskoj, šest država SAD-a.