Nizozemska: Imigrantska stranka Denk traži osnivanje „policije za rasizam“

denk-party-640x480

Plan za eliminiranje rasizma, koji je prošlog tjedna objavila nizozemska stranka Denk, sadrži prijedlog o osnivanju „policije za rasizam“, koja bi sačinjavala barem tisuću službenika, te promjenu imena ulica i institucija vezanih uz nizozemsku kolonijalnu prošlost.

Denk, stranka sastavljena isključivo od imigranata (te možda pokojeg domicilnog huškača), osnovana je prošle godine. Denk smatra da je Nizozemska prepuna institucionalnog rasizma, te predlaže radikalni program rješavanja tog problema.

Oni smatraju da se trenutno premalo ljudi progoni zbog rasizma i diskriminacije. Planiraju stvaranje „registra rasizma“, koji bi katalogizirao Nizozemce koji su nepristojni prema imigrantima. „Osuđenim rasistima“ bi tada bilo zabranjeno obnašati dužnosti u vlasti i javnom sektoru.

690x150-sport

Predlažu također i zabranu termina „domaći“ i „imigrant“, te osnivanje državnog praznika koji bi slavio „raznolikost“ u Nizozemskoj. Prema njihovom mišljenju, nelogično je očekivati od imigranata da se integriraju, te umjesto toga treba težiti „uzajamnoj integraciji“ između starosjedioca i novopridošlih (sličnu inicijativu smo nedavno imali prilike vidjeti u Švedskoj).

U stranci Denk smatraju da bi trebalo pojačati indoktrinaciju djece u školskom sustavu idejama tolerancije, razumjevanja i antirasizma, te da bi trebalo mjeriti njihovo napredovanje u tom pravcu. Osobe pak, koje bi bile osuđene zbog „rasizma“ trebaju biti poslane u re-edukacijske ustanove.

Osnivači stranke, Tunahan Kuzu i Selçuk Öztürk, inače turskog porijekla, nekadašnji su zastupnici Radničke stranke, odakle su obojica izbačeni nakon nesuglasica sa vodstvom. Zanimljivo je primjetiti da, unatoč tome što njihova nova stranka zahtjeva od Nizozemaca da se srame svojeg porijekla i svoje prošlosti, sami obojica negiraju armenski genocid koji je počinila Turska za vrijeme prvog svjetskog rata.

Osnivači stranke, Tunahan Kuzu i Selçuk Öztürk

Usto su obojica u izjavama poprilično hvalili turskog predsjednika Erdogana, što je mnoge komentatore navelo na usporedbu i poveznicu Denka sa nacionalističkom strankom AKP, turskog predsjednika Erdogana.

S obzirom da se bliže parlamentarni izbori 2017. godine, stranka se nada pridobiti glasove velike imigrantske populacije u Nizozemskoj, koja čini čak milijun ljudi, što je poprilično puno za zemlju koja ukupno ima samo 17 milijuna stanovnika.

Izvor: Breitbart