Poznata kršćanska sekta postala je metom žestokih kritika zbog raširene prakse prikrivanja seksualnih zlostavljanja.

Slučaj u Nizozemskoj tiče se 31-godišnjeg člana nizozemskog ogranka ove sekte, koji je prošli tjedan dobio mizernih 9 mjeseci zatvorske kazne te novčanu kaznu zbog seksualnog zlostavljanja svoje nećakinje u periodu između njene 4. i 14. godine života, prenosi RTL Nieuws.

Tijekom istrage, Jehovini svjedoci odbili su tužiteljima i policiji dati kopiju priznanja kojeg je optuženi dao još 2011. Kako su rekli iz sekte, razlog odbijanja je zabrinutost oko privatnosti i činjenice da prema pravilima sekte stariji članovi ne mogu biti prisiljeni da to učine.

Slučaj je naišao na žestoku kritiku aktivista za ljudska prava i političkih dužnosnika.

Ako ne možemo dobiti dosjee putem sudova, onda političari moraju reagirati. Netko mora prisiliti Jehovine svjedoke da ih predaju,“ izjavio je Frank Huiting, glasnogovornik organizacije koja pomaže žrtvama seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu i to upravo unutar sekte Jehovinih svjedoka.

Sekta je poznata po tome da ne priznaje pravni sustav i ovlasti pravosuđa država u kojima se nalaze, već da sve prijestupe tretiraju unutar sekte putem vlastitih sudova.

U ožujku ove godine britanski The Guardian pisao je o ušutkivanju žrtava seksualnog zlostavljanja unutar zajednice Jehovinih svjedoka u Britaniji. Više od stotinu bivših i trenutnih članova anonimno je svjedočilo kako su viši članovi prisiljavali žrtve na šutnju.

Godine 2015., u australskom ogranku također je otkriveno zapanjujućih 1006 zapisa o navodnim seksualnim zlostavljanjima djece, pri čemu neki slučajevi datiraju još iz 1950. Niti jedan od tih slučajeva nije prijavljen policiji.