Nizozemske vlasti odlučile su okončati davanje novca poreznih obveznika „pobunjeničkim“ skupinama nakon neuspjeha u rušenju Assadove vlasti u Siriji. Ispostavilo se da je jednu od tih skupina i sama Nizozemska proglasila terorističkom.

Prilika da se brzo promijeni situacija [u Siriji] je vrlo mala,“ stoji u pismu Donjeg doma nizozemskog parlamenta koje je upućeno nizozemskom ministru vanjskih poslova Stefu Bloku i ministrici vanjske trgovine Sigrid Kaag, u kojem se objavljuje okončanja programa podrške za terorističke skupine u Siriji.

Program podrške „umjerenim“ anti-vladinim skupinama u Siriji uspostavljen je u bliskoj suradnji s „donatorima istomišljenicima koji su imali iste ciljeve kao Nizozemska“. Prema dokumentu, ova „podrška“ koštala je nizozemske porezne obveznike preko 80 milijuna eura.

Ipak, „podrška“ nije dala željene rezultate, a budući da bi sirijska vojska uskoro mogla osvojiti konačnu pobjedu u sukobu, obustava pomoći je okončana.

Obrisana vijest: Izraelska vojska priznala naoružavanje terorista u Siriji

Tijekom nekoliko godina, Nizozemska je prebacila 25 milijuna eura u takozvani program „ne-ubojite pomoći“. Dodatnih 12.5 milijuna eura donirano je Bijelim kacigama, skupini koju se optužuje za direktnu suradnju s teroristima. Još 14.8 milijuna eura otišlo je u program Pristup pravosuđu i službi zajednice, kojem je bio cilj podrška skupini Slobodna sirijska policija.

Slobodna sirijska policija djeluje isključivo u provinciji Idlib, a pod kontrolom je Al-Qaedinog ogranka Al-Nusra Fronta (prenimenovana u Hayat Tahrir al-Sham).

Financijska podrška terorističkim skupinama ukida se odmah, dok će se ona Bijelim kacigama nastaviti do prosinca. Dok su u tijeku akcije čišćenja provincije Idlib, dio Bijelih kaciga koji nije povučen kroz Izrael, nalazi se upravo u tom području.

Bijele kacige se pak optužuje da su snimale lažirane filmove o navodnim napadima kemijskim oružjem, kako bi od svijeta isprovocirale napade na sirijske snage.

Prema istrazi nizozemskog lista NOS, ukupno 22 naoružane militantne skupine dobivale su logističku potporu putem programa „ne-ubojite pomoći“. Takva sredstva uključivala su satelitske telefone, uniforme, raznu opremu te čak i pick-up kamionete Toyota Hilux.

Skupina Jabhat al-Shamiya, koju čak i same nizozemske vlasti klasificiraju kao terorističku, također je dobivala podršku. Jedan od nizozemskih državljana nalazi se na suđenju jer se 2015. pridružio dotičnoj skupini.

Pet drugih skupina poznate su po kršenju ljudskih prava, ratnim zločinima i suradnji s terorističkim skupinama.