Nizozemska vlada planira otkupiti i zatvoriti do 3.000 farmi u blizini ekološki osjetljivih područja kako bi bile u skladu s ekološkim propisima EU.

Poljoprivrednici vjeruju da je mjera nepravedno usmjerena na poljoprivredni sektor, koji je odgovoran za najveći dio emisija dušika u Nizozemskoj, dodaje Times.

Vlada će provesti “obveznu kupnju” velikih emitera dušika kao dio dobrovoljne, jednokratne ponude, najavila je ministrica za dušik Christianne van der Wal, izvijestio je Bloomberg. Poljoprivrednicima će biti ponuđen posao “dobro veći” od vrijednosti farme, prema vladinom planu. Ustvrdila je da “nema bolje ponude” na sastanku sa zastupnicima u petak.

Kao odgovor na odluku, izvršni direktor Consumers’ Research Will Hild rekao je za Daily Caller: “Nizozemski rat protiv poljoprivrednika da slijede svoje ciljeve služi kao oštro upozorenje. Amerikanci bi trebali biti oprezni protiv nastojanja i vlada i velikih tvrtki s Wall Streeta poput BlackRocka da guraju te iste opasne ciljeve “neto nulte” emisije ugljika ovdje u SAD-u. Teško je precijeniti nesmotrenost potkopavanja poljoprivrednika tijekom najveće globalne krize hrane u desetljećima. To će vjerojatno pogoršati inflaciju cijena hrane s kojom se već suočavamo.”

Politička stranka pod nazivom BoerBurgerBeweging (BBB), ili pokret poljoprivrednika-građana, prihvatila je prosvjede i trenutno je na četvrtom mjestu u anketama uoči izbora sljedeće godine, izvijestio je The Guardian. Reforma “zakona o dušiku” bit će primarni cilj stranke, koja se pozicionirala kao glas potrebitih, tvrdi The Guardian.

Nizozemska je postala drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država i opskrbljuje povrćem veći dio zapadne Europe, izvijestio je Washington Post. Više od polovice nizozemske zemlje koristi se za poljoprivredu uz 24.000 hektara vrijednih usjeva koji rastu u staklenicima, precizirao je Post.