Promet na nekim od najprometnijih cesta u Nizozemskoj ponovno je blokiran se u srijedu, jer su nizozemski poljoprivrednici i stočari pokrenuli proteste protiv optužbi da su oni uzrok „klimatskih promjena“.

Prošle godine niste čuli ništa o dušiku, a sada je odjednom to pitanje života i smrti“, izjavio je poljoprivrednik Micha Bouwer iz organizacije Snage obrane poljoprivrednika. „To su sve ljudi u gradu koji na svom balkonu imaju dvije biljke i kažu ‘priroda pati’.

Prema tvrdnjama klimatskih histeričara, stočarstvo je jedan od glavnih uzroka zagađenja dušikom, dok poljoprivrednici kažu da su nesrazmjerno okrivljavani za „klimatske promjene“ i da se njihova zanemaruje njihova presudna uloga u proizvodnji hrane, prenosi RT.

Prosvjedna kampanja prati presude nizozemskog suda po kojima tamošnja vlada ima obvezu znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova „kako bi zaštitila život i obiteljski život građana“ u zemlji.

Kako se izvješćuje, nizozemski političari razmatraju uvođenje novih ograničenja u proizvodnji hrane i uzgoju hrane u pokušaju drastičnog smanjenja proizvodnje dušika, nasuprot zabrinutosti poljoprivrednika i poljoprivrednih grupa.

Premijer Mark Rutte upozorio je u srijedu prosvjednike da imaju pravo na demonstracije, ali da „moraju slijediti pravila vlasti.

Ako to ne učinite, kršite zakon i primjenjuje se krivični zakon.