Njemačka: 550.000 odbijenih „tražitelja azila“ još uvijek je u zemlji

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Preko pola milijuna odbijenih „tražitelja azila“ još uvijek živi u Njemačkoj, unatoč tome što su dobili naređenja da napuste zemlju, a gotovo svi oni žive tamo najmanje – šest godina!

Brojka od pola milijuna ilegalnih imigranata ne uključuje onih 1,5 milijuna koji su došli u Njemačku prošle godine na poziv Angele Merkel.

Članak njemačke novinske agencije Deutsche Presse-Agentur (DPA), otkrio je da „stotine tisuća tražitelja azila živi godinama u Njemačkoj, unatoč tome što su im odbijeni zahtjevi za azil“. Štoviše, na kraju lipnja ove godine radilo se o 549.209 takvih osoba.

Od tog broja, njih 406.065 živi u Njemačkoj duže od šest godina, što im po pravilima omogućava da traže trajnu dozvolu za ostanak unatoč tome što su ilegalno u toj zemlji.

U najmanje 165.000 slučajeva, azil je odbijen još tijekom 90-ih. Većina takvih dolazi iz Turske, s Kosova, a manji broj njih dolazi iz Srbije.

Gotovo polovica njih (46,6 posto) sada imaju trajne dozvole za ostanak, dok drugi dio (34,8 posto) ima privremene dozvole za ostanak.

Prema članku, izgovori za „neuspješnu“ deportaciju su razni: od „ozbiljnih bolesti“ do „manjka dokumenata.“ Posljednja u načelu znači da su imigranti uništili svoje dokumente, što je već dokazana praksa prilikom njihovog dolaska, pa vlasti često govore kako ne mogu utvrditi iz koje zemlje imigranti uopće dolaze.

Dakako, sve izlike su uobičajeno isprazne, budući da se porijeklo istih može utvrditi kontrolom njihovog govora. Međutim, čini se kako vlasti pod režimom Angele Merkel to jednostavno ne žele učiniti.

Izvor: DPA, Tribun