Njemačka banka prijeteći opominje građane da ne šalju donacije AfD-u

Objavljeno:

Banka Sparkasse Mittelfranken-Süd poslala je prijeteće pismo jednom od svojih klijenata nakon što je on prebacio troznamenkasti iznos donacije saveznom uredu stranke Alternative für Deutschland (AfD), postavljajući pitanja hoće li banke početi – ili možda već su započele – blokiranje transfera desničarskoj oporbenoj stranci.

Kopija pisma, koju su dobile novine Junge Freiheit, glasi: “Primatelj uplate ima desničarsku ekstremističku orijentaciju. Sparkasse Mittelfranken-Süd ne prihvaća takva plaćanja. U vašem interesu, molimo vas da prestanete s takvim isplatama.”

Vijest o prijetećem pismu dolazi samo nekoliko dana nakon što je njemačka ljevičarska ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser objavila svoju namjeru da učinkovito suspendira bankovnu tajnu za navodne ‘desničarske ekstremiste.’ Prema njenom planu, koji će uskoro pomno ispitati Savezni ustavni sud, domaća njemačka obavještajna agencija ima ovlasti zatražiti informacije o transakcijama i računima koje provode i drže ‘desničarski ekstremisti’ – oni za koje se smatra da ugrožavaju temeljna načela slobodnog i demokratskog društva.

“Ako imamo dokaze da se novac koristi za financiranje nezakonitih stvari kako bi se spriječio osnovni demokratski poredak, tada također možemo zatvoriti račune”, rekao je Faeser.

Fraza “spriječiti osnovni demokratski poredak” izravno se odnosi na aktivnosti koje mogu dovesti do zabrane stranke prema njemačkom ustavu. AfD je više puta izrazio svoju privrženost njemačkom Osnovnom zakonu (ustavu).

Tražeći pojašnjenje incidenta, konzervativne novine sa sjedištem u Berlinu kontaktirale su banku za komentar, na što je banka potvrdila da je pismo doista autentično. Glasnogovornik banke je, međutim, ustvrdio da je pismo “zapravo pogreška” i da će klijent “također biti obaviješten o tome”.

Povezani članci

Posljednje objavljeno