Broj imigranata u Njemačkoj u posljednje dvije godine se udvostručio, ističu iz Saveznog ureda za statistike. Međutim, vlasti muku muče s praćenjem novopridošlih.

Trenutno 872.000 imigranata ima „humanitarnu dozvolu za ostanak“, dok njih 158.000 još boravi u zemlji, unatoč tome što su im odbijeni zahtjevi za azil. Od toga 75 posto njih dobilo je ukidanje zahtjeva da napuste zemlju, a čini se kako i vlasi oklijevaju slati imigrante njihovim domovima, unatoč činjenici da su mnoga područja zapravo posve sigurna za život.
O posljednjem svjedoči primjer u kojem su njemačke vlasti prema Afganistanu poslale avion sa 180 mjesta, u kojem je bilo samo 14 (četrnaest) imigranata.

Kada je riječ o ukupnom broju imigranata u Njemačkoj, u medijima se pojavljuje brojka od 1.6 milijuna. Međutim, mnogi vjeruju da je ta brojka daleko veća, a upravo tome u prilog ide činjenica da su vlasti već isključile 392.000 osoba za koje se još ne zna jesu li tražitelji azila ili ne.

Dvije trećine imigranata koji su došli 2016. čine muškarci, a najveći dio njih došao je iz Srijie, Afganistana i Iraka.

Međutim, komplikacije oko brojki nisu stale na ovome. Naime, Savezno ministarstvo unutarnjih poslova priznalo je da se mnogim imigrantima izgubio svaki trag, usprkos tome što su im odbijeni zahtjevi za azil. Koliko ih je točno nestalo, nije poznato, ali njemački mediji tvrde kako se radi o 30.000 slučajeva.

Spomenutih 1.6 milijuna imigranata tek je 16 posto svih stranaca u Njemačkoj, budući da su podaci pokazali kako je jedan od pet žitelja te zemlje stranog porijekla. Pojedini gradovi, poput Frankfurta, već su većinski nastanjeni strancima.