Njemačka će godinu dana predsjedati IHRA-om, glavna meta će im biti borba protiv „negiranja holokausta“

Njemačka će na jednu godinu zasjesti na predsjednički položaj Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) s ciljem borbe protiv negiranja holokausta.

Michaela Küchler, posebna povjerenica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova za odnose sa židovskim organizacijama, trebala bi biti na čelu njemačkog tima IHRA-e i izjavila je da je cilj „učiniti više“ u borbi protiv negiranja holokausta i antisemitizma, javlja Jerusalem Post.

Negiranje holokausta u Njemačkoj je kazneno djelo i kažnjava se kaznom do pet godina zatvora, a slični zakoni postoje i u drugim europskim zemljama.

Prema Središnjem vijeću Židova u Njemačkoj, savezna republika ima „posebnu odgovornost“ u borbi protiv negiranja holokausta.

Dvije skupštine IHRA-a u Njemačkoj već rade na stvaranju svjetske radne skupine za borbu protiv negiranja holokausta. Njemačka veleposlanica u Izraelu Susanne Wasum-Rainer dodala je da će drugi ključni fokus njemačkog predsjedavanja biti obrazovanje.

Edukacija je ključna za poticanje sjećanja i suzbijanje antisemitizma“, napisala je. „Stoga, za vrijeme našeg predsjedavanja IHRA-om, planiramo promovirati preporuke IHRA-e o podučavanju i učenju o holokaustu. Preporuke je IHRA usvojila prošle godine i trenutno se prevode na jezike svih zemalja članica IHRA-e.

Prisjetimo se samo jedne od stotina uvjerljivih svjedočanstava „žrtava holokausta“. Naime, 2014. godine je u brojnim svjetskim medijima, pa tako i u Daily Mail-u osvanula je priča o Klari Markus, starici koja je tada navršila 101 godinu, a preživjela je boravak u Auschwitzu jer je navodno „nacistima nestalo plina.