Njemačka bi mogla iskoristiti sredstva namijenjena za postupno gašenje elektrana na ugljen kako bi pomogla obrambenim tvrtkama u izgradnji dodatnih proizvodnih pogona, izvijestio je u petak Bloomberg pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Prema izvješću, o toj mjeri raspravljaju vlada u Berlinu i regionalne vlasti u pojedinačnim njemačkim saveznim državama. Taj bi potez omogućio proizvođačima da proizvode više oružja i streljiva, kao i otvaranje radnih mjesta u područjima koja su najviše pogođena prelaskom s ugljena.

Dolazi u trenutku kada zapadne zemlje pojačavaju vojnu pomoć Kijevu. Njemačka se prošlog mjeseca obvezala Ukrajini isporučiti glavne borbene tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Marder. Berlin je ovog tjedna također dopustio tvrtkama prijenos starijih tenkova Leopard 1.

Međutim, prema brojnim izvješćima, napori da se pomogne Kijevu i osigura da Bundeswehr ostane spreman za borbu bili su ometeni nedostatkom streljiva i opreme. Business Insider citirao je obrambenu industriju i parlamentarne izvore u listopadu koji su rekli da je vojska imala dovoljno streljiva za samo jedan ili dva dana ratovanja.

“Njemačka je u pregovorima s nekoliko proizvođača obrane o izradi višeslojnog proturaketnog štita koji bi mogao stajati čak 17 milijardi eura ”, izvještava Bloomberg.

Koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza pregovara s bavarskim proizvođačem Diehl Defense o nabavi do osam IRIS-T proturaketnih sustava s ugovorenim iznosom od 2 do 3 milijarde eura.

Očekuje se da će to biti samo prva faza u implementaciji sveobuhvatnog višeslojnog sustava. Svaka baterija IRIS-T može ispaljivati projektile preko 40 km za presretanje borbenih zrakoplova, bespilotnih letjelica ili vezanih krstarećih projektila.