Njemačka vlada predviđa da će u srijedu zabraniti paljenje izraelske zastave zajedno sa zastavama svih drugih naroda kao odgovor na niz demonstracija protiv Izraela 2017. godine.

Vladajuće koalicijske stranke kancelarke Angele Merkel trebale bi uvesti zakon koji će zabraniti paljenje stranih nacionalnih zastava, prenosi Jerusalem Post.

U prosincu 2017., veleposlanik Izraela u Njemačkoj Jeremy Issacharoff pozvao je na izmjenu zakona u kako bi se zabranilo paljenje izraelske zastave.

Antidemokratski je, a u slučaju Izraela može biti vrlo antisemitski“, rekao je Issacharoff.

Hoće li se zakon odnositi i na anti-cionističke ortodoksne Židove koji također pale izraleske zastave?

Tijekom tog prosinca, veliki broj Arapa i muslimana prosvjedovao je protiv Trumpovog priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, te preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Na anti-izraelskim prosvjedima palile su se izraelske zastave i uzvikivale antisemitske parole, uključujući „Smrt Židovima“.

Issacharoff je naglasio da su paljenja izraelske zastave za njega bile najgore na demonstracijama u Berlinu. „Ne radi se o tome slažete li se s izraelskim stavom po bilo kojem pitanju.

Njemački zakon trenutno zabranjuje paljenje stranih zastava kada ih se službeno objesi na ceremoniji ili na javnoj funkciji. Sveobuhvatna zabrana sprječava paljenje ili oštećivanje njemačke zastave u čitavoj zemlji.

Novim zakonom bilo bi zabranjeno paljenje svih zastava i na demonstracijama.

Spaljivanje zastave prema novom zakonu moglo bi značiti novčanu kaznu ili do dvije godine zatvora.