Foto: Reuters / Martin Meissner

Njemačka dobrotvorna ustanova Tafel popustila je pritiscima nakon optužbi za ksenofobiju i vandalskih napada na njena vozila, te će promijeniti nedavnu odluku da dijeli hranu radije starcima i obiteljima, nego samcima i strancima.

Ogranak organizacije Tafel u gradu Essenu ponovno je počeo dijeliti besplatnu hranu strancima, praksa koju su bili ukinuli u siječnju.

[do_widget id=text-53]

Naime, u mjesecu prosincu ogranak u Essenu odlučio je ne izdavati nove iskaznice strancima, čime je prioritet dan njemačkim državljanima, što je pak izazvalo burne reakcije ljevičarskih političara i organizacija, uključujući i vandaliziranje Tafelovih vozila.

Dužnosnici Tafela tada su branili svoju odluku tvrdeći da se umirovljenici koji su donedavno činili veći dio njihovih mušterija, boje dolaziti po hranu koja se dijeli jednom tjedno, te da je bilo više pritužbi zbog naguravanja mahom „novijih mušterija“ prilikom dijeljenja hrane. Udio stranaca koji od Tafela primaju hranu popeo se na 75 posto, od oko 6.000 ljudi koje snabdjevaju i pomažu.

Tafel iz trgovina i supermarketa skuplja hranu kojoj se bliži istek roka trajanja, te ga dijeli siromašnim i potrebitim obiteljima svakog tjedna.

IZVORSputnik