Javni dug Njemačke dosegao je novi rekord od 2,37 bilijuna eura krajem 2022. godine, pokazali su podaci koje je u srijedu objavio Savezni ured za statistiku (Destatis).

Dug ukupnog javnog proračuna prema nejavnom sektoru porastao je 2% na godišnjoj razini, ili za 46,1 milijardu eura, u usporedbi s 2021. Destatis je povećanje pripisao hitnim mjerama tijekom pandemije Covid-19 i energetske krize.

U usporedbi s krajem trećeg tromjesečja 2022., dug je porastao za 1,8% ili 41,9 milijardi eura, što je izazvalo zabrinutost zbog njegovog utjecaja na njemačko gospodarstvo i financijsku stabilnost. Dug po stanovniku iznosio je 28.155 eura, što predstavlja sve veći teret za stanovništvo.

Spiralna inflacija, bijesna energetska kriza i očekivanja daljnjeg usporavanja najvećeg gospodarstva EU umanjili su aktivnost potrošača, što predstavlja prijetnju gospodarskom prosperitetu.

Ekonomisti kažu da rastući dug prema nejavnom sektoru ilustrira izazovne gospodarske uvjete s kojima se Njemačka suočava zbog pandemije i energetske krize. Nejavni sektor uključuje banke i druge domaće i strane gospodarske sektore, poput privatnih poduzeća u Njemačkoj i inozemstvu, navodi Destatis.

Napori vlade da ublaži učinak ove krize doveli su do značajnog povećanja javnog zaduživanja. Njemački ministar financija Christian Lindner ranije je rekao da vlada mora ograničiti svoju potrošnju, što znači da država neće moći brzo riješiti trenutne ekonomske probleme kao što je pad razine bogatstva.