Njemačka, Finska, Švedska, Norveška i Nizozemska obustavile ionako mizerne deportacije imigranata u Afganistan

Njemačka i Nizozemska obustavile su deportacije ilegalnih imigranata u Afganistan zbog brzog napredovanja talibanskih pobunjenika u preuzimanju zemlje.

Uslijedilo je to nakon što su Njemačka i Nizozemska ranije bile dvije od šest zemalja EU koje su u pismu Europskoj komisiji tražile nastavak deportacija, unatoč brzo pogoršanoj situaciji u toj zemlji.

Kabul je zatražio od EU da obustavi deportacije na tri mjeseca zbog sve veće nestabilnosti i borbi u Afganistanu.

Finska, Švedska i Norveška također su zaustavile deportacije.

Njemački ministar unutarnjih poslova Heiko Maas rekao je da je odluka donesena zbog zabrinutosti za sigurnost onih koji su uključeni u deportacije.

Deportacija šest afganistanskih državljana u Kabul planirana za 3. kolovoza otkazana je u kratkom roku zbog bombaškog napada u glavnom gradu Afganistana, izvijestio je AP.

Gotovo 30.000 Afganistanaca u Njemačkoj, od kojih su mnogi neuspješni tražitelji azila, trenutno moraju napustiti zemlju.

Od 2016. godine više od 1.000 afganistanskih imigranata koji su neuspješno podnijeli zahtjev za azil u Njemačkoj također je poslano natrag u svoju domovinu, izvijestila je njemačka tiskovna agencija DPA.

„Sigurnosna situacija na terenu mijenja se toliko brzo u ovom trenutku da ne možemo ispuniti [svoju odgovornost za sigurnost] deportiranih, osoblja koje ih prati ili posade leta“, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Ipak je branio deportacije općenito kao „važan dio migracijske politike“.

Seehofer je dodao kako će se protjerivanje osuđenih kriminalaca i ljudi koji se smatraju sigurnosnom prijetnjom nastaviti čim situacija to dopusti.

Nizozemska državna tajnica za pravosuđe Ankie Broekers-Knol napisala je parlamentu da su promjene u Afganistanu toliko nepredvidive „da je donesena odluka o uvođenju moratorija na odlazak“.

Prošlog je tjedna šest zemalja EU, uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Njemačku, Grčku i Nizozemsku, tvrdilo da se prisilni povratak mora nastaviti unatoč situaciji u Afganistanu.

No, belgijski Zeleni također su pozvali koalicijsku vladu na čelu s liberalom Aleksandrom De Croom da privremeno zaustavi povratak.

Afganistanski dužnosnici priopćili su u srijedu da su talibani zauzeli još tri prijestolnice pokrajine, s tim da je oko dvije trećine teritorija zemlje pod njihovom kontrolom.