Foto: Depo Photos / Global Look Press

U svakoj normalnoj i kulturnoj zemlji, ne bi bilo ništa čudnog u micanju opscenei degenerativne umjetnosti koja prikazuje guranje predmeta u nečiju guzicu. No, Njemačka ni izbliza nije takva zemlja, već obiluje pregrštom sto puta gorih prikaza koji se predstavljaju pod „umjetnost“.

Upravo iz tog razloga javnost je začudila vijest da je izložbena galerija u Karlsruheu odlučila ukloniti uvredljivu sliku turskog predsjednika Erdogana s bananom u guzici. Očito je da se radi o političkoj odluci, kao što je bio slučaj i s njemačkim komičarem koji je ne tako davno uhićen zbog uvredljive šale na račun Erdogana.

“Turski diktator” – djelo Thomasa Baumgaertela

Slika pod nazivom „Turski diktator“ dio je serije od tri slike kelnskog „umjetnika“ Thomasa Baumgaertela koje prikazuju Trumpa, Kim Jong Una i Erdogana s bananama.

Vlasnik galerije Michael Oess odlučio je maknuti spornu sliku nakon što se turski novinar požalio na sliku i javno objavio snimak izložbe. Slike Trumpa i Kim Jong Una nisu doduše maknute.

Preostale dvije slike iz “Despotske serije”

Baumgartel je izjavio da je užasnut odlukom da se njegovo dijelo ukloni, te je odlučio prekinuti suradnju s galerijom.

Turski dnevni list Daily Sabah izvjestio je o cijelom događaju, tvrdeći da Turcima to predstavlja „rasistički i vulgaran napad“ na njihovog predsjednika Erdogana.

IZVORRT