Njemačka i Italija pristale plaćati ruski plin u rubljima

Foto: Matthias Kulka

Njemačka i Italija dopustile su nacionalnim tvrtkama otvaranje računa u rubljima u ruskoj Gazprombanci kako bi se uskladile s novom shemom plaćanja prirodnog plina i izbjegle prekid opskrbe, izvijestio je Reuters u petak, pozivajući se na izvore.

Taj potez dolazi nakon što su Poljska, Bugarska i nedavno Finska odbile prihvatiti novi ruski mehanizam plaćanja, što je rezultiralo zaustavljanjem dotoka plina iz Rusije.

Prema pisanju medija, Bruxelles je taj potez odobrio nakon razgovora s Europskom komisijom i ne smatra se kršenjem sankcija koje je EU stavila Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Nova ruska shema plaćanja zahtijeva od kupaca plina iz “neprijateljskih” zemalja koje su uvele sankcije Rusiji da otvore račune u ruskoj Gazprombanci. Zatim mogu položiti sredstva u valuti po izboru, koju banka pretvara u rublje i prenosi Gazpromu.

Njemački uvoznici plina navodno su dobili obavijest iz Berlina da mogu otvoriti račune u rubljima za plaćanje ruskog plina, sve dok plaćanja koja vrše Gazprombanci nisu u ruskoj valuti.

Talijanska vlada navodno je također bila u razgovorima s Europskom komisijom, nakon čega je talijanska energetska tvrtka Eni objavila da je započela postupak otvaranja računa u ruskoj banci, jednog u eurima i jednog u rubljima.