Njemačka značajno smanjuje svoje planove ponovnog naoružavanja jer su visoka inflacija i jak dolar učinili opremu preskupom za kupnju u zemlji, rekli su neimenovani politički predstavnici i predstavnici obrambene industrije za novine Handelsblatt.

Mnogi bi projekti, osobito oni za mornaricu i zrakoplovstvo, vjerojatno morali biti otkazani, izvijestio je list u petak.

Sudbina treće serije korveta K130 sada visi o koncu, zajedno s novim zrakoplovima Eurofighter za elektroničko ratovanje, fregatama i samohodnim haubicama, koje su trebale biti naručene da zamijene opremu koju je Berlin poslao Ukrajini, tvrde izvori .

Broj jedinica u drugoj seriji borbenih vozila pješaštva Puma, čija je cijena ranije ove godine procijenjena na 304 milijuna eura, također se smanjuje na tjednoj bazi, rekao je neimenovani političar iz vladajuće koalicije.

“Budući da mnogi projekti traju pet do sedam godina, inflacija u ovoj dimenziji stvara ozbiljan financijski problem”, objasnio je jedan od izvora. Gospodarska situacija u Europi je teška jer je teret pandemije Covida-19 dodatno pogoršan posljedicama sankcija koje je EU nametnula Moskvi zbog njezine vojne operacije u Ukrajini i potonjeg smanjenja opskrbe ruskom energijom.

Proizvođači oružja navodno nisu bili zadovoljni veličinom posebnog fonda od 100 milijardi eura koji je njemačka vlada dodijelila za potrebe ponovnog naoružavanja. “Kako bi se ispunile želje Bundeswehra, potrebno je 200 milijardi eura”, rekao je voditelj obrambene tvrtke za Handelsblatt.

Prilikom najave ulaganja u lipnju, kancelar Olaf Scholz obećao je da će to pomoći pretvoriti njemačku vojsku u “najveću konvencionalnu vojsku” među europskim državama članicama NATO-a. Bundeswehr će moći “braniti svaki kvadratni metar” teritorija vojnog bloka predvođenog SAD-om, inzistirao je.