Njemačka ipak ostavlja dvije nuklearke aktivne zbog energetske krize

Foto: Kurt Zindulka

Njemačka vlada najavila je da ipak neće zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane do kraja godine, a dvije će ostaviti otvorene do proljeća jer se zemlja suočava s energetskom krizom.

Nuklearni reaktori Neckarwestheim 2 i Isar 2 ostat će dostupni Njemačkoj ‘za hitne slučajeve’ do travnja, prema najavi njemačkog saveznog ministra gospodarstva Roberta Habecka, člana Zelene stranke. Samo će nuklearna elektrana Emsland u Donjoj Saskoj biti zatvorena do kraja godine jer je vlada isprva planirala zatvoriti sve tri preostale elektrane.

Dvije elektrane koje će ostati uključene do travnja bit će stavljene u stanje rezerve za hitne slučajeve, što će značiti da neće aktivno proizvoditi električnu energiju, ali će osoblje nastaviti raditi u postrojenjima kako bi se osiguralo da se poštuju sigurnosne procedure i da bi bili spremni za proizvodnju. Prema ministru Habecku, trebalo bi oko tjedan dana da se postrojenja postave na mrežu i povežu s energetskom mrežom ako su potrebna za suzbijanje nestašica, javlja SWR.

Ministrica energetike i okoliša Baden-Württemberga Thekla Walker komentirala je odluku savezne vlade da tvornica u Neckarwestheimu ostane otvorena rekavši: “Sada ćemo vrlo pažljivo pogledati rezultate i zaključke testa otpornosti na energetsko opterećenje ovdje u Baden-Württembergu. Kako bismo osigurali sigurnu opskrbu električnom energijom tijekom nadolazeće zime, moglo bi imati smisla zadržati dvije nuklearne elektrane na raspolaganju ako se ukaže potreba.”

“Govorimo o ograničenom vremenskom razdoblju; govorimo o premošćivanju teškog vremena. Neće biti ponovnog ulaska u ovu neizmjerno skupu tehnologiju visokog rizika,” dodao je Walker.

Autor: Ivica Mandekić