Oko 150.000 židovskih žrtava progona iz vremena nacionasocijalizma od pred 80 godina će u narednim danima dobiti hitna sredstva od otprilike 1.400 dolara po osobi od Njemačke, prema Konferenciji o materijalnim zahtjevima Židova protiv Njemačke.

Sredstva, u ukupnom iznosu od oko 200 milijuna dolara i koja se zovu Supplemental Hardship Fund Payment, pregovarana su 2020. i prvobitno se planirala podijeliti u dvije isplate do kraja 2022. godine.

Ali Claims Conference, organizacija koja predstavlja svjetsko Židovstvo u pregovorima o restituciji s Njemačkom, i njemačka vlada složili su se ubrzati isplate kako bi pomogli primateljima da se nose s financijskim poteškoćama zbog pandemije COVID-19 koje su obnovljene širenjem Omicron soja.

To znači da će primatelji koji su već primili prvu isplatu Fonda za dodatne teškoće u iznosu od 1.400 dolara sada primiti drugu isplatu. Primatelji koji nisu primili nikakav fond za dopunske teškoće sada imaju pravo na primanje obje isplate zajedno.

Kako troškovi života rastu i kako pandemija komplicira svakodnevni život, posebno starijim osobama, u mogućnosti smo platiti oko polovice svjetske populacije preživjelih žrtava holokausta značajan iznos“, rekao je Greg Schneider, izvršni potpredsjednik Konferencija o zahtjevima. Otprilike polovica primatelja novih sredstava živi u Izraelu, rekao je Schneider.

Primatelji Supplemental Hardship Fund Paymenta većinom su govornici ruskog jezika koji su morali pobjeći u jeku Drugog svjetskog rata, ali nisu bili u koncentracijskim logorima. Preživjeli iz koncentracijskih logora općenito primaju mjesečne mirovine iz Njemačke, dok primatelji dopunske isplate iz fonda za teškoće obično imaju manje financijskih sredstava od ostalih kategorija preživjelih.