Imigranti koji su očigledno na prijevaru uspjeli ući u Njemačku pretvarajući se da su „izbjeglice“, sada otvoreno prodaju svoje legalno dobivene identifikacijske i zdravstvene iskaznice drugim imigrantima putem Facebook-a.

Prema pisanju stranice Journalist Watch, „novi biznis“ legalno dobivenim dokumentima raširio se na Facebook grupama koje su otvorili imigranti kojima je odobren azil u Njemačkoj.

Na tim Facebook grupama, koje neometano djeluju pored sveopćeg nadzora njemačkih vlasti, imigranti otvoreno stavljaju oglase u kojima prodaju osobne dokumente novim imigrantima koji će tek doći u Europu.

Jedan od korisnika tako recimo traži „njemačku putovnicu za izbjeglice, rođen 1998., preferirano iz Sudana.

Screenshot razgovora na Facebook grupi. | Izvor: journalistenwatch.com

Drugi korisnik mu je odgovorio da on ima „njemačku putovnicu s 1997. kao godinom rođenja,“ te da će mu se javiti privatnom porukom.

Screenshot razgovora na Facebook grupi. | Izvor: journalistenwatch.com

Istraživanjem je utvrđeno i da se žene potiču da nose veo preko glave, jer će tako izgledati sličnije ženama čije se fotografije nalaze na dokumentima.

Jedan od korisnika postavio je upit: „Ako kupim propusnicu [njemačku osobnu iskaznicu] u Ateni, kako da najbrže dođem do Njemačke? Direktno avionom? Ili bi trebao prvo otići kopnom u Italiju? Prijedlozi?

Screenshot razgovora na Facebook grupi. | Izvor: journalistenwatch.com

Svi ovi dokumenti dolaze od imigranata koji su trenutno registrirani kao azilanti ili tražitelji azila u Njemačkoj. Neki od njih čak odlaze u matične zemlje iz kojih su navodno pobjegli, kako bi prodali svoje dokumente, među kojima su zdravstvene iskaznice i dozvole za ostanak, ovisno o njihovom pravnom statusu.

Screenshot Facebook grupe. | Izvor: journalistenwatch.com

Trenutno je nepoznato koliko je ovakvih dokumenata u opticaju, ali prevaranti na Facebook-u tvrde da je vrlo jednostavno „izgubiti“ dokumente i dobiti nove bez većih problema.

Jednostavno kažem da sam izgubio karticu i oni mi odmah daju novu,“ objasnio je jedan od korisnika.