Njemačka liječnička komora žali se na nestručnost stranih liječnika

Foto: AFP, John MacDougall

Njemačka liječnička komora upozorila je na nedostatak stručnosti liječnika koji dolaze iz neeuropskih zemalja koja prijeti narušavanjem kvalitete pružanja zdravstvenih usluga tvrdeći da je ista već uzrokovala nekoliko smrtnih slučajeva.

Udruženje liječnika pokrajine Westphalia-Lippe upozorilo je i na nemogućnost provjere znanja stranog medicinskog osoblja, već da se provjerava samo njihovo znanje njemačkog jezika, što je po njihovom mišljenju nedovoljno.

Postotak prolaznosti na jezičnim testovima medicinske struke je oko 50 posto, no predsjednik komore Theodor Windhorst također upozorava da su ti testovi ukazali na „ozbiljne stručne nedostatke“ kod kandidata, a na temelju kojih liječnička komora nema ovlasti postupati.

Problem je što nam nije dopušteno reagirati kad uočimo nedostatke u njihovoj stručnosti“, kaže Windhorst, dodajući da je spomenuti nedostatak znanja već koštao života nekoliko pacijenata u toj pokrajini.

Primjer je smrt novorođenčeta prilikom poroda koji je bio rezultat očitog nedostatka medicinskog znanja ginekologa koji je svoje kvalifikacije stekao u Libiji.

Iako je dobio uvjetnu kaznu zbog ubojstva iz nemara, liječnik je nedugo nakon toga zaposlen u drugoj njemačkoj bolnici.

Također je poznat i slučaj smrti muškarca koji je umro od krvarenja u mozgu, a koji se nalazio pod znatnim utjecajem alkohola. Muškarac je ambulantnim vozilom dopremljen u bolnicu na odjel hitne pomoći, da bi nakon toga bio smješten na psihijatriju.

Iz liječničke komore su potvrdili da su osoba zadužena za pružanje hitne pomoći pacijentu, kao i dežurni psihijatar, oboje bili osobe s diplomama iz zemalja izvan Europske Unije, te s upitnim znanjem njemačkog jezika.

IZVORBreitbart