Ogorčeni roditelji osudili su odluku lokalnog gradonačelnika da smjesti do 80 tražitelja azila u kontejnere u krugu osnovne škole u njemačkom gradu Monheim am Rhein.

Deseci lokalnih stanovnika prisustvovali su nedavnom postavljanju pitanja lokalnom vijeću kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo kontroverznim potezom koji je predložila administracija gradonačelnika Daniela Zimmermana i izrazili zabrinutost za sigurnost djece, nazivajući planove neprikladnim i neprihvatljivim.

Od proljeća iduće godine skupina imigranata boravit će u kontejnerima koji se nalaze u krugu škole, a koji se više ne koriste u obrazovne svrhe.

Kao odgovor na prosvjede mještana, vijeće je navelo ekonomske čimbenike kao primarni razlog za ovaj potez, inzistirajući na tome da je procijenjenih 150.000 eura koliko bi koštalo pretvaranje kontejnera u stambeni prostor znatno niže od cijene najma privatnog smještaja, gdje oko 80 postotak imigranata koje je općina nedavno primila trenutno boravi.

“Jednostavno više ne možemo držati korak s iznajmljivanjem”, rekao je gradski glasnogovornik za medije roditeljima na sastanku.

Zabrinuti roditelji rekli su na sastanku vijeća da je smještaj imigranata u blizini male djece potpuno neodgovoran potez i izrazili su zabrinutost zbog mogućeg sukoba između novopridošlica i njihove djece, uključujući opasnost od silovanja ili zlostavljanja.

Međutim, Zimmerman je te strahove nazvao “neutemeljenima” i inzistirao na tome da su imigranti “ljudi poput vas i mene” i da nisu opasni.

“Sigurnost naše djece primarni je cilj – to osobno jamčim”, uvjeravao je roditelje lokalni gradonačelnik.

Objasnio je da je zbog toga što općina prima znatno više izbjeglica iz Ukrajine, Sirije i Afganistana, privatni smještaj u Monheimu postao zasićen i grad doseže granice prihvatljivosti.

Vijeće stoga mora pribjeći alternativnim mjerama za prilagodbu daljnjim dolascima.

Gradonačelnik je dodao da, iako je otvoren za daljnji razgovor sa zabrinutim roditeljima u sljedećih nekoliko tjedana, na primjer na roditeljskim sastancima, takva korespondencija neće promijeniti odluku grada o prenamjeni kontejnera u krugu škole i smatra da je ta tema zatvorena.