Njemačka: Masovna imigracija izazvala pad standard obrazovnog sustava

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Njemačke škole i vrtići ne uspijevaju uhvatiti korak s dramatičnim demografskim promjenama izazvanim visokim razinama imigracije, a kvaliteta obrazovanja značajno je nazadovala u posljednjih 10 godina, zaključak je nedavnog pregleda njemačkog obrazovnog sustava.

Prema godišnjem pregledu obrazovanja koji je objavila Inicijativa za novo socijalno slobodno tržište (INSM), obrazovni standardi diljem zemlje porasli su od 2004. do 2013., ali “problemi u obrazovnom sustavu od tada su se značajno povećali”.

Ključni čimbenik koji je usporio razvoj učenika bila je nedovoljna potpora koja je pružena za pridošlice, od kojih se mnogi muče s govorenjem njemačkog jezika i žive u kućanstvima u kojima nema apetita za učenjem jezika.

“Učenička populacija postala je značajno heterogenija: udio učenika migrantskog porijekla je porastao, kao i udio djece čiji obiteljski jezik nije njemački”, navodi se u studiji.

Otkrilo je da sve veći broj djece predškolske dobi “ne govori njemački kod kuće”, pri čemu je ta brojka porasla sa 15,7 posto u 2008. na 21,1 posto u 2021. godini.

To je dovelo do oštrog pada u obrazovnim ishodima za djecu iz kućanstava s migrantskom pozadinom i one koja žive u kućanstvima u nepovoljnom obrazovnom položaju, dodaje se u studiji.

Obrazovni monitor, koji daje bodove za nekoliko područja povezanih s sektorom, zabilježio je pad rezultata u odnosu na integraciju za 38,8 bodova, najviše od svih područja. Kvaliteta škola i borba protiv siromaštva u obrazovanju također su značajno pogoršani za 28,2 boda odnosno 17,5 bodova.

“Nažalost, izazovi koje donosi masovna imigracija također su preplavili mnoge škole. Države moraju promijeniti kurs i uložiti mnogo više u obrazovanje u ranom djetinjstvu,” rekao je izvršni direktor INSM-a Thorsten Alsleben.

“Potrebna nam je obavezna predškola za sve koji ne govore njemački ili ga govore slabo”, dodao je.