Njemačka – masovna potražnja za generatorima struje

Foto: Felix Kästle

Srednje i velike tvrtke navodno pokušavaju kupiti generatore električne energije zbog straha da bi zemlja mogla doživjeti kolaps dijelova svoje nacionalne mreže.

Izvještava se da tvrtke odgovorne za prodaju generatora električne energije u Njemačkoj doživljavaju poslovni procvat, a mnoga poduzeća navodno strahuju da bi ove zime moglo doći do rasprostranjenih nestanaka struje ili čak do djelomičnog kolapsa mreže u cijeloj Njemačkoj.

Ovo dolazi nakon što je jedan visoki dužnosnik u Njemačkoj nedavno upozorio da zemlja sada mora pretpostaviti da će doći do ozbiljnih nestanaka struje u nadolazećim mjesecima i planirati u skladu s tim.

Unatoč pokušajima vlasti da ponište ovo upozorenje gotovo čim je izrečeno, čini se da uvjeravanja iz raznih dijelova njemačke savezne vlade nisu uspjela uvjeriti mnoge tvrtke.

Glasnogovornik tvrtke za proizvođača motora Rolls Royce opisao je ovogodišnje poslovanje kao iznimno dobro za tvrtku, s cjelokupnom zalihom generatora za 2023. koja je gotovo rasprodana do prve polovice 2022.

“Vrijeme čekanja na jedinice trenutačno je šest do dvanaest mjeseci”, navodno je rekao glasnogovornik, koji je također primijetio da “podatkovni promet raste u gotovo svim sektorima” te da i “srednje tvrtke kao i velike korporacije” žele osigurati svoje digitalne mreže u slučaju nestanka struje.