Plan njemačke savezne vlade da olakša naturalizaciju i reformira zakon o državljanstvu zemlje dobiva na zamahu, a kritičari kažu da će rezultirati time da će do 2 milijuna imigranata preko noći dobiti državljanstvo.

Vlada krajnje ljevice započet će sljedeći tjedan glasovanje na temelju nacrta saveznog ministarstva unutarnjih poslova pod vodstvom Nancy Faeser (SPD). Faeser je bila ključni zagovornik masovne imigracije.

Međutim, i Alternativa za Njemačku (AfD) i Kršćansko-demokratska unija (CDU) i dalje se protive planu, a CDU upozorava na posljedičan pad vrijednosti samog državljanstva koje je inače primamljivo za strance, ali koje će se sada početi dijeliti šakom i kapom.

Prema nacrtu, imigranti će uglavnom moći dobiti njemačku putovnicu nakon samo pet godina umjesto sadašnjih osam, a nakon samo tri godine (trenutačno šest) u slučaju posjedovanja posebnih vještina. Nacrt također ističe kako će nedostatak jezičnih vještina biti manja prepreka naturalizaciji. Dodatno će postojati nekoliko širokih iznimaka za “poteškoće” i za imigrante starije od 67 godina, pri čemu su potonji izuzeti od pismenog naturalizacije i jezičnih testova.

Plan dolazi u trenutku kada se velika većina Nijemaca i dalje protivi masovnoj imigraciji, prema anketama. Preko 1,2 milijuna migranata stiglo je u Njemačku samo 2022. godine, što je dovelo do golemog opterećenja stanovanja, socijalnih usluga i obrazovanja. Osim toga, ankete pokazuju veliki pad podrške trenutnoj njemačkoj lijevoj vladinoj koaliciji, pri čemu vlada bilježi rekordno nisko odobravanje. Stjecanjem državljanstva novih 2 milijuna imigranata, ljevičarska vlada bi tako dobila i 2 milijuna novih glasača.

Autor: Ivica Mandekić