Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u nedjelju da će uložiti 100 milijardi eura u oružje i povećati potrošnju za obranu na 2 posto BDP-a, u svjetlu sukoba u Ukrajini koji je u tijeku. Uzastopne njemačke vlade odupirale su se ulaganju u vojsku te zemlje.

Jasno je da moramo znatno više ulagati u sigurnost naše zemlje, kako bismo zaštitili našu slobodu i našu demokraciju“, rekao je čelnik lijeve strane na posebnoj sjednici Bundestaga. Obećavajući da će poništiti desetljeća niske potrošnje u ovogodišnjem proračunu, Scholz je rekao zastupnicima da je taj potez usmjeren izravno na Moskvu.

Moramo se zapitati: kakve kapacitete ima Putinova Rusija? I koje nam kapacitete trebamo da se suprotstavimo njegovim prijetnjama?

Scholzov plan uključuje trošenje 100 milijardi eura na nabavu novog oružja, uključujući izraelske bespilotne letjelice i američke borbene zrakoplove F-35, za koje je rekao da će se potonji koristiti za jačanje nuklearnog odvraćanja NATO saveza od Rusije.

Također je rekao da će Njemačka odmah podići svoje izdatke za obranu na iznad 2% BDP-a zemlje, što je cilj kojemu NATO zahtijeva da se obvežu svoje članice, ali malo tko to čini u praksi. Prije toga, Njemačka se obvezala ispuniti ovu obvezu do 2024., a zatim do 2031. kada je prvi cilj promašen.

Autor: Ivica Mandekić