Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da bi zabrana uvoza nafte i plina iz Rusije dovela do ozbiljne krize i pozvao Europu da se umjesto toga usredotoči na diverzifikaciju izvora energije.

Govoreći na RTL/NTV u utorak, Habeck je rekao da bi zabrana ruskog plina i nafte u Njemačkoj mogla dovesti do trajno visokih cijena fosilnih goriva. „Mi tada govorimo o teškoj ekonomskoj krizi u Njemačkoj, a time i u Europi“, rekao je.

Ministar je rekao da ljudi ne shvaćaju cijenu koja se mora platiti za sankcije Rusiji. Istraživanje provedeno ranije ovog tjedna pokazalo je da bi 54 posto Nijemaca podržalo zabranu uvoza ruske nafte i plina.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s ministrima energetike njemačkih saveznih država, Habeck je priznao da ovisnost o Rusiji nije dobra situacija, te da nju treba rješavati kroz širenje obnovljivih izvora energije.

Ako ruski predsjednik Vladimir Putin smanji izvoz u Njemačku, Habeck je rekao da je Berlin spreman, da neće dopustiti da bude ugrožen i da će mu njemačke rezerve nafte i plina pomoći da prevlada poteškoću.

Federacija njemačke industrije također je upozorila na zabranu uvoza ruskih energenata, a njezin predsjednik Siegfried Russwurm je rekao da embargo „prijeti da će Njemačku i EU strože kazniti od agresora“.