Njemačka ne zna što će s tisućama tona nuklearnog otpada

Foto: Wikimedia

Nakon nuklearnog incidenta u Fukushimi njemačka vlada odlučila se na zatvaranje vlastitih nuklearnih elektrana do 2022. godine. Kako se taj rok bliži kraju, Njemačka je suočena s ozbiljnim problemom – što učiniti s tisućama spremnika nuklearnog goriva i otpada?

U tijeku je potraga za adekvatnom lokacijom na kojoj bi se uskladištilo 28.000 kubnih metara radioaktivnog otpada koji će ostati nakon zatvaranja nuklearnih elektrana. Trajno odlagalište za ovaj otpad trebalo bi biti pronađeno najkasnije do 2031. godine.

Problem je u tome što tražena lokacija ne smije biti seizmički osjetljiva, ne smije imati znakove podzemnih voda, a stijenska masa ne smije biti nimalo porozna. Trajna odlagališta ovakvog otpada moraju geološki biti iznimno stabilna te se moraju locirati na dubinu od barem jedan kilometar ispod zemlje.

Sam proces izgradnje odlagališta, skladištenja radioaktivnog otpada i konačnog zatvaranja istog te dovođenja u punu gotovost, trebao bi započeti za desetak godina, a skladište potom mora ostati zapečaćeno narednih stotinjak godina.