Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht odbacila je zahtjeve za opskrbu Kijeva glavnim borbenim tenkovima Leopard 2 tijekom uvodnog govora na događaju Njemačkog društva za vanjske odnose u ponedjeljak.

Ministrica je istaknula da nijedna druga zemlja dosad Kijevu nije isporučila borbena vozila pješaštva ili glavne borbene tenkove zapadnjačke proizvodnje i inzistirala na tome da Njemačka “neće jednostrano poduzeti takve akcije”, kako citira Reuters.

Njezini su komentari uslijedili nakon što je čelnica njemačkog Odbora za obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann inzistirala na tome da Berlin ima obvezu pomoći u očuvanju demokracije u Ukrajini.

“Njemačka mora odmah odigrati svoju ulogu u uspjesima Ukrajine i poslati oklopna vozila — borbeno vozilo pješaštva Marder i glavni borbeni tenk Leopard 2”, rekla je u nedjelju novinskoj agenciji DPA.

Lambrecht je ranije rekla da je njemačka vojna pomoć Ukrajini dosegla svoj limit i da će Berlin sada tražiti druge načine da podrži snage Kijeva.

“Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, a predali smo nevjerojatnu količinu iz rezervi Bundeswehra. Ali u ovom trenutku sasvim jasno kažem da smo dosegli granicu”, rekla je Lambrecht njemačkom parlamentu prošlog tjedna.

Napomenula je da Njemačka više ne može predati svoje oružje ako želi zadržati svoju sposobnost obrane. Njemačka opskrbljuje Kijev raznim oružjem od početka sukoba u Ukrajini u veljači. Berlin je isporučio Ukrajini protuzračne raketne sustave Stinger, samohodne haubice Panzerhaubitze 2000, protuzračne tenkove Gepard i drugo oružje.