Njemačka obavještajna služba žali se da je pokret protiv zaključavanja plodno tlo za „desničarski ekstremizam“

Ako niste „fašist“ ili „desničar“ zbog stotina drugih izmišljotina, onda će vas tako etiketirati jer želite slobodu kretanja.

Njemačka obavještajna služba (BfV) požalila se kako su protestni pokreti koji se protive vladi i njezinim mjerama za ograničavanje širenja Covid-19 dali poticaj „ekstremistima krajnje desnice“ u zemlji.

Govoreći u utorak, Angela Pley, glasnogovornica agencije BfV za domaću sigurnost, rekla je da je pažljivo promatrala članove pokreta „Querdenker“ koji je bio uključen u organizaciju više prosvjeda protiv Covid-19 zaključavanja. Članovi grupe uključuju „teoretičare zavjere“, kao i mnoge osumnjičene „ekstremiste“, izjavila je.

„Legitimni prosvjedi protiv politike koronavirusa sve se više i više iskorištavaju kako bi se izazvala eskalacija“, rekla je Pley, dodajući kako organizatori prosvjeda imaju mnogo širu agendu od suprotstavljanja zaključavanjima izazvanim Covidom.

Primijetila je da su druge skupine poput pokreta „Reichsbuerger“, koji poriče postojanje moderne njemačke države, te druge navodno „antisemitske“ organizacije imale vodeću ulogu u prosvjedima.

Godišnje izvješće BfV-a, također objavljeno u utorak, usred porasta politički motiviranog nasilja, navodi da su krajnje desničarske ideologije brzo shvatile priču protiv zaključavanja. „Desničarski ekstremisti pokrenuli su raspravu o koronavirusu i gotovo se isključivo pozabavili vladinim zaštitnim mjerama“, napominje se u izvješću.

Izvještaj je također naveo da su nasilni zločini koje je počinila krajnja desnica u zemlji navodno porasli za 10,6% u 2020. godini, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijeno devet migranata u gradu Hanau.

Više od polovice od 44.692 politički motiviranih zločina koje je policija zabilježila 2020. godine počinili su pripadnici „ekstremne desnice“, navodi se u izvješću agencije, ali se začudo dodaje da su i zločini marksističkih ekstremista također porasli.

BfV je izjavio da je članstvo u nacionalsocijalističkim organizacijama također poraslo u 2020. godini.