Savezni ured za zaštitu ustava (BfV), vodeća domaća obavještajna agencija u Njemačkoj, upravlja “stotinama” lažnih desničarskih profila koje koristi za infiltraciju u desničarske političke mreže, prema izvješću njemačkih novina Süddeutsche Zeitung .

Na temelju intervjua s agentom BfV-a, reporter koji je objavio priču, Ronen Steinke, rekao je da ne samo da agenti BfV-a smiju agitirati i raspaljivati ​​strasti u mrežama u koje su se infiltrirali, već im je također dopušteno činiti kaznena djela.

“Da biste bili stvarno vjerodostojni, nije dovoljno dijeliti ili sviđati se onome što drugi kažu, morate i sami davati izjave”, rekao je neimenovani agent.

“To znači da agenti također maltretiraju i agitiraju”, rekao je Steinke. “U određenoj mjeri dopušteno im je i kazneno djelo.”

Neimenovani šef lokalnog terenskog ureda BfV-a rekao je da su taktike “budućnost prikupljanja informacija”, u komentaru za novine.

“Mnogi desničarski radikali vjerojatno nemaju pojma koliko je računa u njihovim chat grupama već agenta”, rekao je Steinke.

Agent koji je razgovarao sa Steinkeom rekao je da je raspirivanje desničarskih krugova u koje su se infiltrirali dio posla.

“Naravno, potičem ljude na njihov pogled na svijet”, rekao je agent. “Hranimo njihove emocije.”

Obavještajne agencije infiltriraju se u organizacije političkih aktivista desetljećima. FBI-jev program praćenja domaćih političkih aktivista datira barem iz 1950-ih.

Dok je velik dio tog ranog rada, koji se odvijao u pozadini Hladnog rata, bio usredotočen na komunističke i krajnje ljevičarske aktiviste, današnje zapadne obavještajne agencije usmjerile su pažnju na kritičare izborne prijevare, masovne imigracije, globalizma i pandemijske politike.