Njemačka je ove godine obećala više od 500 milijuna eura financiranja i opreme za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), rekao je u četvrtak ministar zdravlja Jens Spahn.

Trebamo snažnu, učinkovitu, transparentnu i odgovornu WHO danas više nego ikad prije“, rekao je Spahn, dok zemlja preuzima dužnost predsjedanja Vijećem EU.

Oglas:

     

Njemačka će odraditi svoj dio kako bi WHO-u dala političku, financijsku i tehničku podršku koja je potrebna. To dolazi s očekivanjem da se preostali izazovi rješavaju na adekvatan način i da se potrebne reforme guraju naprijed“, dodao je.

Financijski paket prvo mora odobriti nacionalni parlament, dodao je Spahn, napominjući, međutim, da je vlada optimistična da će biti usvojen do početka srpnja.


Čelnik WHO-a bivši je član nasilne komunističke organizacije, simpatizer diktatora i diktatura


Na zajedničkoj konferenciji za novinare u sjedištu WHO-a u Ženevi, Spahn i njegov francuski kolega Olivier Feran financijski i politički su se obvezali WHO-u da će se boriti protiv pandemije koronavirusa.

Dobivamo danas svu potrebnu podršku, politički i financijski. I Njemačka i Francuska dugogodišnji su prijatelji WHO-a i globalnog zdravlja“, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nasuprot Njemačkoj, Francuska se obvezala donirati 90 milijuna eura koje će dobiti istraživački centar WHO-a u Lyonu.

U tom pogledu francuski ministar zdravlja Olivier Feran izjavio je kako je „potreban globalni odgovor (na Covid-19)“ te da „samo WHO može dati odgovor.

Najveći dio financija WHO-a dolazi putem donacija država članica, pri čemu je dosad najveći dio dolazio od SAD.

Međutim, prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će trajno prestati financirati ovu agenciju UN-a i povući se iz tijela optuživši WHO-a za loše postupanje s pandemijom koronavirusa.