Njemačka će potrošiti 100 milijardi eura za jačanje svoje vojske. Časopis Der Spiegel kaže da je dobio plan potrošnje i izvijestio je u utorak da će najveći dio novca ići na jačanje zračnih snaga zemlje.

Kancelar Olaf Scholz predložio je povećanje potrošnje u veljači, ali su njemačkim zastupnicima bili potrebni mjeseci da se dogovore o detaljima. Očekuje se da će parlament glasovati o posebnom fondu u petak.

Prema Der Spiegelu, njemačko ratno zrakoplovstvo će dobiti 40,9 milijardi eura koje će se potrošiti na nove Eurofighter zrakoplove, transportne helikoptere i zamjenu za zastarjelu flotu višenamjenskih zrakoplova Tornado. Neke od zamjena bit će F35 proizvedeni u SAD-u. Njemačka također želi modernizirati svoju proturaketnu obranu i razviti TWISTER, europski svemirski sustav proturaketne obrane.

Druga najveća investicija, prema izvješću, bit će digitalizacija sustava zapovijedanja i upravljanja. Nevjerovatnih 20,7 milijardi eura ići će na druge artikle, uključujući nove digitalne radije za vojnike i nove komunikacijske satelite.

Njemačka ratna mornarica dobit će 19,3 milijarde eura. Time će se platiti nove korvete klase Braunschweig, fregate F126 i napadne podmornice tipa 212CD. Mornarica također želi izviđačke zrakoplove, novi sustav raketnog naoružanja za površinske brodove i novi protuzračni sustav za podmornice. Također namjerava kupiti višenamjenske borbene čamce i moderne senzore za otkrivanje podmornica.

Kopnena vojska će dobiti financijsku pomoć od 16,6 milijardi eura, a prioritet će imati nabava borbenih vozila pješaštva Puma koja će zamijeniti stare Mardere, navodi Der Spiegel. Kopnene snage također žele financirati zamjenu za oklopne transportere TPz Fuchs, kao i nabavu borbenih oklopnih vozila i terenskih transportera. Dio novca mogao bi ići na razvoj novog europskog borbenog tenka, navodi časopis.

Ostatak posebnog fonda koristit će se za kupnju boljih uniformi i taktičke opreme za vojnike, za istraživanje, razvoj i umjetnu inteligenciju. Ta će područja dobiti 1,9 milijardi eura, odnosno 422 milijuna eura financiranja, navodi se u izvješću. Između ostalog, ulaganje će ići na zaštitu njemačkih navigacijskih sustava od neprijateljske tehnologije elektroničkog ometanja i nadzora uz pomoć umjetne inteligencije.