Izrael je potvrdio “značajnu” prodaju hipersoničnog raketnog obrambenog sustava Arrow 3 Njemačkoj u četvrtak, u najvećem pojedinačnom vojnom poslu u toj zemlji vrijednom 3,5 milijardi dolara.

Sustav Arrow 3 — presretač dizajniran za obaranje balističkih projektila iznad Zemljine atmosfere — zajednički su razvili i proizveli Izrael i Sjedinjene Države.

Od potonjeg je zatraženo i dano odobrenje za nastavak posla.

Izraelsko ministarstvo obrane reklo je u priopćenju da ga je američki State Department obavijestio o odobrenju Pentagona da Njemačka nabavi sustav Arrow 3.

“Izraelsko ministarstvo obrane, njemačko savezno ministarstvo obrane i Israel Aerospace Industries potpisat će značajan sporazum o obrani od 3,5 milijardi dolara, označavajući najveći izraelski obrambeni ugovor ikada”, navodi se, prenosi AFP.

Ministarstvo je dodalo da će visoki dužnosnici iz izraelskog i njemačkog ministarstva obrane potpisati pismo obvezivanja na dogovor s preliminarnom uplatom od 600 milijuna dolara.

“Sa svojim iznimnim mogućnostima presretanja na velikim udaljenostima, djelovanjem na velikim visinama iznad atmosfere, Arow 3 glasi kao vrhunski presretač svoje vrste”, rečeno je. “Sustav koristi hit-to-kill pristup za presretanje dolaznih prijetnji.”

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant, citiran u izjavi, nazvao je sporazum “najvećim u povijesti Izraela”.

Sustav Arrow je razvio i proizveo Israeli Aerospace Industries (IAI) u partnerstvu s Boeingom uz input nekih američkih financijskih sredstava.

Arrow 3 može presresti balističke projektile ispaljene s udaljenosti do 1490 milja, navodi IAI.

Sustav je prvi put postavljen u bazu izraelskih zračnih snaga 2017. i korišten je za zaštitu Izraela od napada iz Irana i Sirije.