Njemačka od Rusije traži naknadu štete jer je mora kupovati skuplji plin umjesto ruskog jeftinog

Foto: Chunyip Wong

Najveći njemački uvoznik plina Uniper priopćio je u srijedu da traži milijarde eura odštete od ruskog Gazproma za neisporučeni prirodni plin te je otvorio arbitražni proces.

Prema tvrtki koja će uskoro biti nacionalizirana, zamjena ruskih energenata energentima iz drugih izvora dosad ju je koštala oko 11,6 milijardi eura, a očekuje se da će ta brojka rasti do kraja 2024. godine.

“U ovom postupku tražimo nadoknadu naše značajne financijske štete. Riječ je o količinama plina koje su bile ugovorno dogovorene s Gazpromom, ali nisu isporučene i za koje smo morali nabaviti zamjene po iznimno visokim tržišnim cijenama i još uvijek to moramo činiti”, rekao je izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach.

Ruski Gazprom Export potvrdio je da je Uniper pokrenuo arbitražni postupak, ali ne priznaje kršenje ugovora niti legitimnost navedenih zahtjeva za naknadu štete.

Rusija je isprva smanjenje isporuka pripisivala održavanju turbina na plinovodu Sjeverni tok 1, koje su prekinute zbog sankcija zapadnih zemalja. Dio plinovoda je nakon sabotiran u rujnu, što ga je učinilo neoperativnim.