Njemačka odbija dati državljanstvo onima koji se ne žele rukovati sa ženama

Viši pokrajinski upravni sud u Mannheimu zaključio je da je odluka o odbijanju zahtjeva za njemačkim državljanstvom muškarcu koji se ne želi rukovati sa ženama ispravna.

Četrdesetogodišnji liječnik iz Libanona, koji je u Njemačku došao 2002. godine, rekao je kako se odbija rukovati sa ženama iz vjerskih razloga, i to naš u trenutku kada mu je trebala biti uručena povelja o primitku u njemačku knjigu državljana.

Upravni sud u Baden-Württembergu presudio je da je netko tko odbija rukovanje zbog „fundamentalističke koncepcije kulture i vrijednosti” jer žene vidi kao „opasnost seksualnog iskušenja” – time odbio „integraciju u njemačke životne okolnosti”.

Muškarac je studirao medicinu u Njemačkoj i sada radi kao liječnik u jednoj klinici. Zahtjev za njemačkim državljanstvom podnio je 2012. godine i potpisao deklaraciju o lojalnosti njemačkom ustavu, te prošao odgovarajuće testove.

Unatoč tome, nije dobio državljanstvo jer se još 2015. godine odbio rukovati sa službenicom prilikom predaje potvrde o njemačkom državljanstvu. Službenica mu zbog toga nije htjela uručiti potvrdu i odbila je njegov zahtjev za državljanstvom.

Libanonac se potom žalio na odluku sudskim putem, no u dva navrata je sud presudio protiv njegovog zahtjeva ustvrdivši da svatko tko se odbije rukovati iz specifično rodnih razloga – krši jednakost spolova utvrđenu njemačkim Ustavom.