Njemačka odvjetnica zbog kritiziranja izolacijskih mjera na silu smještena u psihijatrijsku ustanovu

Beate Bahner, njemačka odvjetnica specijalizirana za medicinsko pravo, javno je ukazala na „uništavajuće posljedice za društvo, gospodarstvo, demokraciju i prije svega ljudsko zdravlje“ slijedom mjera ograničavanja kretanja u Njemačkoj. Protiv vlasti se spremala boriti i na Ustavnom sudu, ali je u međuvremenu prisilno smještena u – psihijatrijsku ustanovu.

Riječ je o odvjetnici koja se 25 godina bavi medicinskim pravom i koja je već dobila tri sudska spora na Ustavnom sudu u Njemačkoj. Bahner je također autorica pet knjiga o njemačkim medicinskim zakonima te je javno objavila niz izjava koje se protive metodama koje su vlasti uvele slijedom pandemije korona virusa.

Bahner 3. travnja objavila priopćenje za medije u kojem je nacionalne mjere ograničenja kretanja nazvala „grubim kršenjem ustava“ te „neviđenim kršenjem mnogih temeljnih prava građana“. Dodatno je sugerirala da bi mala skupina ljudi kojima prijeti rizik u slučaju zaraze korona virusom bila bolje zaštićena ciljanim mjerama koje se temelje na pojmu osobne odgovornosti.

U svom priopćenju, Bahner kaže:

Te mjere nisu opravdane Zakonom o suzbijanju zaraze, žurno izmijenjenim prije samo nekoliko dana. Dugotrajna ograničenja odlaska iz kuće i susreta s drugima, zasnovana na scenarijima po uzoru na visoke stope smrtnosti, koja ne uzimaju u obzir stvarna kritička stručna mišljenja i potpuno zatvaranje poduzeća i trgovina bez dokaza da predstavljaju bilo kakav rizik od infekcije , potpuno su protupravni.

Sljedećeg dana Bahner je objavila opsežnu pravnu analizu, koji u zaključku sadrži poziv da „kancelarka i svi šefovi vlade da prekinu istog trena s tiranijom“ te da se održe „demonstracije u cijeloj zemlji na Veliku subotu u 15 sati“.

Dan nakon toga, policija u Heidelbergu priopćila je da namjerava procesuirati Bahner zbog poticanja ilegalno djelo iz članka 111. njemačkog Kaznenog zakona.

Detalji oko njenog uhićenja nisu poznati, ali je 13. travnja objavljena snimka njenog poziva u kojem je ostavila glasovnu poruku svojoj sestri iz Klinike za psihijatriju u Heidelbergu. U poruci je opisala kako je policija dan ranije upala u njen dom.

Bahner tvrdi kako ju je slijedio nepoznati sumnjivi automobil te da je zamolila ljude u jednom od prolazećih automobila da nazovu policiju. Po dolasku policije stavljene su joj lisice, a ona je oborena na tlo „ogromnom silinom“ te je odvezena u psihijatrijsku kliniku gdje su ju čekala još četvorica policajaca.

Bahner je prepričala svoja iskustva:

Tražila sam da mi dozvole da sjednem i pokazano mi je na klupu. Tada sam tražila da se skinu lisice jer sam zapravo tražila policijsku zaštitu. Ali umjesto toga, opet me bačena na pod, pri čemu sam udarila glavom o kameni pod s visine od metar, na što nitko nije reagirao. Tada sam bila prisiljena provesti noć ležeći na podu u nekoj psihijatrijskoj klinici visoke sigurnosti sličnoj Guantanamu … nije bilo zahoda, ni umivaonika, iako su mi dopuštali vodu, a bilo je i zvono koje sam mogla zazvoniti, iako su to ignorirali nakon što sam ga treći put pritisnula.

Bahner je ispitivana zbog optužbi za poticanje ilegalnih aktivnosti 15. travnja. Njezin slučaj preuzeo je lokalni odvjetnik, koji se oglasio njemačkom Saveznom odvjetničkom uredu navodeći kako njeno zatočenje nije opravdano Zakonom o psihijatrijskom liječenju.

Odvjetnik je o njenom slučaju također otvoreno rekao:

Ne bih trebao dodavati da tvrdnje Bahnerove o vrlo teškim zlostavljanjima imaju konotacije najmračnijih poglavlja njemačke povijesti. Činjenica da je tvrdila da je tako teško zlostavljana bilo je ono što me potaknulo da vam pišem. Bahner je u društvu preko 50 poznatih stručnjaka koji kritiziraju zatvaranje širom zemlje; Bilo bi mi drago dostaviti vam popis njihovih imena. Ako je to zaista slučaj da se odvjetnici kritični prema vladinim mjerama sada mogu zastrašiti državnim pravnim aparatom ili psihijatrijom, a mogu biti profesionalno i društveno uništeni, onda je to pet minuta do ponoći u ovoj zemlji.