Njemačke vlasti su ove godine deportirale samo pet od oko 317 islamističkih prijetnji za koje se zna da trenutno borave u zemlji, pokazali su službeni podaci.

U odgovoru na pitanje koje je postavila stranka Alternative für Deutschland, njemačka savezna vlada potvrdila je da je samo pet islamističkih prijetnji deportirano ove godine.

To se uspoređuje s 317 prijetnji za koje se smatra da trenutno borave u zemlji, što je potaknulo kritike da vlada ne ispunjava obećanje da će se obračunati s opasnim stranim državljanima.

Prema izvješću Die Welta, Njemačka tvrdi da je u prvih devet mjeseci ove godine deportirala ukupno 17 osoba koje pripadaju “islamističkom spektru”.

Međutim, samo pet pojedinaca za koje se smatralo da predstavljaju “prijetnju” zemlji zapravo je deportirano u tom vremenskom razdoblju, a pojedinci su poslani natrag u Maroko, Tunis, Tursku i Libanon.

Još jedna osoba za koju se smatralo da predstavlja prijetnju deportirana je natrag u Italiju prema Dublinskoj uredbi, koja dopušta zemljama potpisnicama sporazuma da pošalju imigranta natrag u prvu europsku zemlju u koju su stigli, bez prethodnog razmatranja zahtjeva za azil.

U pokušaju da objasne loše brojke, vlasti su tvrdile da imaju poteškoća s deportacijom značajnog broja od 317 islamističkih prijetnji u zemlji zbog njihove zemlje podrijetla.

Na primjer, Njemačka trenutačno ima moratorij na deportaciju pojedinaca natrag u Siriju, dok su deportacije u Afganistan također zamrznute otkako su talibani preuzeli zemlju 2021. godine.

Deportacije u Rusku Republiku Čečeniju — većinski muslimanski dio Ruske Federacije — od tada su također navodno zaustavljene, naizgled kao rezultat napetosti izazvanih ratom u Ukrajini.