Njemačka u panici jer će AfD dobiti državnu potporu u iznosu od 14 milijuna eura

Foto: DPA

Čitava njemačka politička scena uzrujala se oko činjenice da će AfD dobiti 14 milijuna eura iz državnog proračuna zbog ulaska u Bundestag, novac koji je do sada bio rezerviran samo za stranke establišmenta.

Njemački ustav nalaže da političke stranke koje osiguraju ulazak u savezni parlament imaju pravo primiti državnu potporu u protuvrijednosti iznosa kojeg su same utrošile na predizbornu kampanju.

Oglas:

Do sada su stranke establišmenta bile poprilično zadovoljne trošenjem novca poreznih obveznika, koristeći ga za vlastitu promociju, no čim su outsajderi poput AfD-a dobili dio „njihovog“ novca, počelo se bacati drvlje i kamenje.

Tako primjerice Politico u svom histeričnom članku nariče kako je AfD, koji je osvojio 92 zastupnička mjesta u Bundestagu, „osigurao brdo novca poreznih obveznika“, te da će „šansa za financiranjem javnim novcem učvrstiti njihovo mjesto na političkoj sceni“.

Unatoč tome da ostale velike stranke već desetljećima primaju novac poreznih obveznika koji je „učvrstio“ njihovu poziciju na političkoj sceni, činjenica da tu priliku dobiva i autsajderski AfD očito je uzrujala te „čuvare njemačke demokracije“.

Špekulira se da bi AfD mogao primiti oko 1,2 milijuna eura mjesečno, odnosno 14,5 milijuna eura godišnje. AfD je na nedavnim izborima osvojio više od 5,87 milijuna glasova, te 92 zastupnička mandata.