Njemačka policija povukla je visoko dresirane pse iz uporabe nakon što je novi zakon o pravima životinja zabranio metode koje se koriste za obuku i kontrolu pasa prilikom hapšenja kriminalaca.

Nakon uvođenja zakona koji je stupio na snagu 1. siječnja, policijski psi u Njemačkoj stavljeni su na prisilni odmor. Zakon, koji je uvela bivša ministrica poljoprivrede Julia Klockner, zabranjuje korištenje kaznenih poticaja za obuku ili kontrolu pasa.

Trenutno nismo u mogućnosti rasporediti dio naših službenih pasa zbog promjena u zakonu o zaštiti životinja koji regulira pse“, izjavio je glasnogovornik policije Thilo Cablitz.

Policija je priopćila da će oko 49 pasa biti suspendirano s dužnosti dok se ne nađe rješenje. Životinje su bile dio psećeg kontingenta od 130 pripadnika koji se koristi za široku lepezu operacija, uključujući otkrivanje droge, uhićenja i lociranje nestalih osoba.

Područje spora odnosi se na korištenje takozvanih ovratnika za povlačenje od strane vodiča pasa, koji se koriste za kontrolu agresije policijskih pasa tijekom operacija.

Ogrlica, koja se aktivira kratkim povlačenjem psećeg povodca, koristi se za kratkotrajno ograničavanje disanja životinje, signalizirajući kraj napada i sprječavajući psa da nanese ozbiljnu štetu napadaču.

Dok je novi zakon o zabrani korištenja kaznenih poticaja trebao poboljšati šire standarde posjedovanja pasa diljem Njemačke, policijski i psi čuvari i dalje podliježu pravilima.

Prema novom zakonu, vlasnici pasa dužni su redovito šetati svoje životinje i kvalitetno provoditi vrijeme s njima. Gušeće grlice i lanci, osim pod određenim okolnostima, sada su zabranjeni.

Stephan Kelm, potpredsjednik berlinske podružnice policijskog sindikata, GdP, rekao je da su otvoreni za pronalaženje „inovativnih metoda obuke, u kojima nije potrebno nanositi bol. Ali trenutno ne znamo ni za jednu“. Dodao je da je potrebno pronaći rješenje jer će inače biti „teških posljedica za opću sigurnost”.