Klimatska histeričarka Greta Thunberg privedena je zajedno s drugim aktivistima u utorak tijekom prosvjeda protiv rušenja ugljenarskog sela Luetzerath, ali će cijela grupa biti puštena kasnije tijekom dana, prema policiji.

“Nema razloga da ih držimo danima. To bi moglo potrajati satima ili će otići odmah”, rekao je glasnogovornik regionalne policije u Aachenu, govoreći o cijeloj skupini prosvjednika.

Thunberg je zadržana dok je prosvjedovala u površinskom rudniku ugljena Garzweiler 2, nekih 9 km (5,6 milja) od Luetzeratha, gdje je sjedila sa skupinom prosvjednika blizu ruba rudnika.

Raščišćavanje sela u zapadnoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija dogovoreno je između RWE-a i vlade u dogovoru koji je omogućio energetskom divu da sruši Lutzerath u zamjenu za njegov brži izlazak iz ugljena i spašavanje pet sela koja su izvorno bila predviđena za uništenje.

Aktivisti su rekli da Njemačka više ne bi trebala eksploatirati lignit i da bi se trebala usredotočiti na širenje obnovljive energije.

Interventna policija potpomognuta buldozerima uklonila je aktiviste iz zgrada u selu, a tek ih je nekoliko ostalo u drveću i podzemnom tunelu do prošlog vikenda, ali prosvjednici, uključujući Thunberg, ostali su na mjestu organizirajući sjedenje do utorka.