Njemačka policija provela 13 antiterorističkih racija u pet saveznih država

german-police-reuters_650x400_61452852544

Njemačka policija provela je nekoliko racija u pet saveznih država kao odgovor na „direktnu terorističku prijetnju“.

Operativci antiterorističkih jedinica, sproveli su akcije u saveznim državama Thüringen, Hamburg, Nordrhein-Westfalen, Sachsen i Bavaria, prema navodima policijskih izvora, koji su za povod akcije naveli „direktnu terorističku prijetnju“.

Akcija je bila usmjerena ka suzbijanju djelovanja „islamističkih terorista“. Dvadesetosmogodišnjeg sumnjivca čečenskog porijekla sa ruskim državljanstvom, kojeg traži policija, povezuje se sa ISIL-om. Za njega se sumnja da sudjeluje u planiranju „ozbiljnih nasilnih radnji“.

Drugi osumnjičeni, među kojima je deset muškaraca i tri žene, osumničeni su za financiranje terorizma. Svi osumnjičeni su deklarirani islamisti.

Svi osumnjičeni su tražitelji azila sa nepoznatim statusom boravka. Pod policijskim nadzorom nalaze se od ljeta 2015. godine.

690x150-sport

Barem jedan od osumnjičenih je uhićen. Uhićenje se odigralo ua gradu Suhl u saveznoj državi Thüringen, gdje je pronađen bijeli prah nepoznatog porijekla.

Nakon akcije je kriminalistička policija izjavila da „nema opasnosti od terorističke akcije“, te da će rezultati istrage biti objavljeni kroz par dana.

Za razliku od susjednih Francuske i Belgije, Njemačka nije bila svjedokom većih terorističkih akcija do ljeta ove godine, kada su se krajem srpnja odigrali pokušaj napada bombaša samoubojice i tri samostalna napada hladnim i vatrenim oružjem, sve unutar tjedan dana. U svim tim slučajevima počinitelj je imao direktne poveznice sa ISIL-om, ili je bio inspiriran islamskim radikalizmom.

Izvor: RT