Polovica Turaka u Njemačkoj nezaposlena

© Michele Tantussi/Getty Images
© Michele Tantussi/Getty Images

Brojke u Njemačkoj pokazuju kako su Turci „ekonomski neaktivni,“ što znači da ne rade ili su službeno registrirani kao nezaposleni, piše Die Welt.

Posljednji podaci europskog statističkog ureda Eurostat, pokazali su kako 43 posto Turaka koji žive u Njemačkoj ne radi, dok brojke u Saveznom uredu za statistiku pokazuju kako je zapravo riječ o 48 posto.

Za „ekonomsku neaktivnost“ velikog broja Turaka starosne dobi između 15 i 64 godine, navodno postoji veliki broj razloga. Prije svega, trećina ih je trenutno na obuci ili polaze neke od tečajeva, dok ih je jedna petina prijevremeno umirovljena zbog zdravstvenih razloga. Jedna desetina navodi kako ne mogu raditi zbog obiteljskih obaveza.

Velika većina  ekonomski neaktivnih [Turaka] tvrde da – barem zasada – nisu zainteresirani za posao,“ stoji u članku.

Statistike Eurostata pokazuju i veliku razliku između zaposlenosti domaće ženske populacije i Turkinja, jer samo trećina žena turskog porijekla radi u Europi. Slična situacija je i u Njemačkoj.

Ponovno se izgleda pokazuje kako ideja o imigrantima kao „radnoj snazi“ koja bi trebala financirati zastarjelo njemačko i europsko stanovništvo nema svoje uporište u stvarnosti, čak niti kada su u pitanju Turci – nekoć glasoviti po svojoj marljivosti.

Autor: Tribun