Berlin nema dokaza koji povezuju Rusiju sa sabotažom plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora prošle godine, priznao je glavni njemački državni odvjetnik Peter Frank.

“Trenutno nije dokazano”, rekao je o navodnoj umiješanosti Rusije tijekom intervjua za novine Die Welt u subotu. “Istraga je u tijeku”, dodao je.

U sklopu istrage, dva istraživačka broda korištena su za prikupljanje uzoraka vode i tla s mjesta eksplozija i izvlačenje krhotina iz oštećenih cjevovoda, otkrio je glavni državni odvjetnik. “Trenutno sve ovo forenzički procjenjujemo”, rekao je.

Prema Franku, sumnja “da je to bila strana diverzantska akcija, do sada nije potkrijepljena.”

Krajem rujna u blizini danskog otoka Bornholma u teritorijalnim vodama Danske i Švedske otkrivena su četiri curenja u dva cjevovoda kojima se ruski plin prenosio u Europu preko Njemačke. Dvije nordijske nacije provode vlastite istrage o eksplozijama, a Njemačka je “u kontaktu” s njima, rekao je Frank.

Ranije ovog tjedna, njemački kancelar Olaf Scholz odbio je komentirati istragu koju je proveo Berlin, rekavši da je prije bilo kakvih izjava potrebno pribaviti konkretne dokaze. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova odgovorila je rekavši da nedostatak transparentnosti po pitanju Njemačke sugerira da “Berlin nešto krije”.

U srijedu je The Times izvijestio da su njemački istražitelji “otvoreni za teorije da je zapadna država izvela bombaški napad s ciljem da se okrivi Rusija”.