Njemačka postaje zemlja beskućnika, 50 posto povećanje u samo godinu dana

Nagli porast broja tražitelja azila koji stižu u Njemačku pridonio je porastu broja beskućnika u toj državi za više od 50 posto u posljednjih 12 mjeseci, navodi se u izvješću organizacije za pomoć u hitnim slučajevima.

Povećane stanarine, nedostatak socijalnog stanovanja i skokoviti troškovi života ograničili su mogućnosti smještaja za oko milijun izbjeglica koje bježe od sukoba u Ukrajini, izvijestio je list The Times pozivajući se na nove podatke Savezne udruge za pomoć beskućnicima (Bag W). Osim toga, oko 148 000 ne-Ukrajinaca podnijelo je zahtjev za azil u državi EU-a 2022., što je dodatno pogoršalo nedostatak raspoloživog stambenog prostora u zemlji.

“Inflacija, visoki troškovi i rastuće stanarine snažno pogađaju kućanstva u Njemačkoj sa slabim prihodima”, rekla je direktorica Bag W-a Werena Rosenke za The Times. Najugroženija su, dodao je Rosenke, “samočlana kućanstva s niskim prihodima, samohrani roditelji i parovi s mnogo djece”.

Prošle godine oko 607.000 ljudi bilo je barem privremeno beskućnik u Njemačkoj, rekao je Bag W, u usporedbi s 383.000 u 2021. To je najveći broj od 2018., a tražitelji azila čine 411.000 te brojke (71%). Iako statistika o beskućnicima nije podijeljena prema nacionalnosti, podaci iz Saveznog ureda za statistiku zemlje za siječanj govore da ukrajinski državljani čine nešto manje od trećine populacije beskućnika.