Njemačka vlada krajem ove godine planira smanjiti isplate poticaja za kupce električnih automobila i ukinuti poticaje za kupnju plug-in hibrida.

Vlada je nedugo nakon preuzimanja dužnosti u prosincu objavila da će, počevši od 2023., plaćati samo električna vozila koja “dokazano imaju pozitivan učinak na zaštitu klime”.

Trenutačno kupci električnih automobila imaju pravo na poticaje do 6.000 eura, a ljudi koji kupuju plug-in hibride mogu dobiti do 4.500 eura.

Ministarstvo gospodarstva i klime priopćilo je da broj električnih automobila na cestama brzo raste, a očekuje se da će ih ukupno biti blizu 2 milijuna ove godine. Oni “postaju sve popularniji i neće trebati državne subvencije u doglednoj budućnosti”, rekao je ministar Robert Habeck u izjavi.

Počevši od siječnja, poticaji za električne automobile smanjit će se na 4.500 eura po komadu za vozila s kataloškom cijenom do 40.000 eura i na 3.000 eura za automobile s cijeno od 40.000 do 65.000 eura.

Od rujna sljedeće godine poticaji će biti ograničeni na privatne osobe, iako vlada razmatra dopuštanje malim poduzećima i dobrotvornim organizacijama.

Od siječnja 2024. poticaji će se smanjiti na 3.000 eura za vozila čija je cijena do 45.000 eura i rashodovane za skuplje automobile.

Financiranje će također biti ograničeno, a poticaji će prestati kada se iscrpe. Njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na neidentificirane vladine dužnosnike, izvijestila je da će ukupno raspoloživo za 2023. i 2024. biti 3,4 milijarde eura.