Njemačka potrošila preko 20 milijardi eura na imigrantsku krizu 2016. godine

Njemačke savezne države potrošile su preko 20 milijardi eura 2016. godine, na pokrivanje troškova imigrantske krize. Statistike saveznih država Bavarske, Schleswig-Holsteina, Hessea i Berlina prikazuju da su troškovi smještaja i i integracije tražitelja azila daleko nadmašili službena očekivanja.

Podaci statističkog ureda Bundestaga navode ukupno 7 milijardi eura troškova za samo te četiri navedene savezne države u 2016. godini, što znači da su troškovi na nivou Njemačke višestruko veći.

Johannes Singhammer, potpredsjednik njemačkog parlamenta, izjavio je za Diw Welt: „Podaci pokazuju da kad bi se ti troškovi primjenili na sve savezne države, došli bismo do izračuna da je na izbjeglice i imigrante u 2016. godini potrošeno oko 23 milijarde eura.

Berlin je na zbrinjavanje, integraciju, zdravstvenu skrb, učenje jezika i ostale programe namjenjene imigrantima potrošio oko 1,3 milijarde eura.

Bavarska je potrošila 3,3 milijarde eura na iste programe, Hesse 1,6 milijarde, a Schleswig-Holstein 783 milijuna eura.  Podaci za ostale savezne države još nisu javno objavljeni.

Službeno procjena troškova iz prosinca 2015. godine predvidjela je utrošak 17 milijardi eura na nošenje sa imigrantskom krizom u narednoj godini, no zbog velikog priljeva imigranata i poteškoća sa deportacijama odbijenih, troškovi su znatno narasli iznad očekivanog.

Izvor: Independent