Njemački proizvođač oružja Rheinmetall predstavio je svoj novi glavni borbeni tenk na izložbi oružja u Parizu u ponedjeljak. Vozilo dolazi pod nadimkom ‘Panther’ u očitoj asocijaciji na njemački tenk Panzerkampfwagen V pod istim imenom koji se proizvodio tijekom Drugog svjetskog rata.

Novi tenk ima top kalibra 130 mm i ima “optimizirane veze između senzora i strijelca”, uvelike se oslanjajući na digitalne sustave za kontrolu bojnog polja. Iako po svom izgledu vrlo podsjeća na glavne borbene tenkove obitelji Leopard 2, Panther je “radikalno novi” tenk “koncept koji nije ograničen jučerašnjom tehnologijom”, inzistira Rheinmetall.

“To je prvi glavni borbeni tenk koji je u potpunosti razvio Rheinmetall”, rekao je izvršni direktor tvrtke Armin Papperger tijekom ceremonije otkrivanja, inzistirajući da se radi o revolucionarnom oružju.

“S Pantherom se oživljava potpuno novi koncept glavnog borbenog tenka. Dizajniran je od temelja tako da se može lako ažurirati i opremiti najnovijim mogućnostima i značajkama”, rekli su iz tvrtke.

Novi tenk ima klasičan okvir, ali bi u budućnosti mogao dobiti opcije kupole bez posade. “Panther je dizajniran za kontrolu dodijeljenih bespilotnih letjelica kao što su bespilotne letjelice u vozilu ili izvan nje, lutajuće streljivo i niz zemaljskih vozila bez posade”, rekao je Rheinmetall.

Nije odmah bilo jasno je li KF51, kako su označili novi tenk prikazan na Eurosatoryju bio potpuno funkcionalni prototip, maketa ili nešto između. Očekuje se da će se tenk pripremiti za serijsku proizvodnju u roku od 30 mjeseci, kada će tvrtka razmotriti preuzimanje svojih prvih narudžbi, rekao je Papperger novinarima.